Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

olfascan
olfascan-bg Created with Sketch. olfascan-bg Created with Sketch.

Diffuse stofimpact – hoe breng je het in kaart?

Begroten en modelleren van diffuse stofimpact op de omgeving

Diffuse stofvrijstelling door op en overslag activiteiten

Stof

Diffuse stofvrijstelling door heel diverse bedrijfsactiviteiten zoals grondopslag, grondbewerking, asfaltproductie, afvalverwerking, grondstoffenbewerking, ... zorgen ervoor dat stofdeeltjes in de lucht, in het water en in de bodem terechtkomen. Diffuse stofimpact op de omgeving kan tot aanzienlijke schade leiden. Stofdeeltjes in de lucht kunnen de luchtkwaliteit verslechteren, wat schadelijk is voor de gezondheid van mensen en dieren. Stofdeeltjes kunnen ook schadelijk zijn voor ecosystemen, door bijvoorbeeld bodemvervuiling of verstoring van planten- en diersoorten.

Het in kaart brengen van de diffuse stofimpact op de omgeving is daarbij cruciaal en kan regelgeving en technologische innovaties helpen om de negatieve effecten van diffuse stofuitstoot in te perken.

Monitoringsnet VMM en PM10 achtergrondconcentratie Vlaanderen

PM10 en PM2,5 – fijn stof

Aan de hand van het VMM-meetnet, verspreid over Vlaanderen, worden gehaltes aan fijn stof continu gemonitord met een micrometer. Naar stofvrijstelling en -impact toe worden hierbij vooral PM10 (stofdeeltjes < 10 µm) en PM2,5 (stofdeeltjes < 2,5 µm) gekwantificeerd en beoordeeld. 

VITO ontwikkelde in 2011 een rekentool ter kwantificering van niet-geleide of diffuse stofemissies tijdens op- en overslag van stuifgevoelige producten. Het rekenmodel gaat in functie van de stuifgevoeligheid van het product bepalen wat de diffuse stofemissie naar de omgeving is (PM10 en PM2,5) tijdens op- en overslag. De theoretische cijfers die hiermee bekomen worden zijn echter nietszeggend met betrekking tot de werkelijke stofimpact op de omgeving. Verdere verwerking is dan ook absoluut noodzakelijk om gedegen conclusies te kunnen maken.

PM10 stofimpact van grondverzet bedrijf in Vlaanderen

OLFASCAN diffuus stofimpactmodel

Op basis van de theoretische emissiecijfers van de VITO rekentool en de kenmerken van de op- en overslagactiviteiten, gaat OLFASCAN met behulp van het IMPACT-model de diffuse stofimpact van PM10 en PM2,5 berekenen. Hierdoor wordt de jaarlijkse stofimpact door de op- en overslagactiviteiten visueel in kaart gebracht. Dit werd onder meer uitgewerkt voor een grondverzet bedrijf in Vlaanderen. 

De bekomen concentratiewaarden voor PM10 en PM2,5 worden in een volgende stap afgetoetst aan de milieukwaliteitsnorm (MKN). Op basis van deze toetsing wordt de impact van de activiteit beoordeeld volgens de heersende toetsingskaders. Door de modellering worden de theoretische stofemissiecijfers omgezet naar een omgevingsimpact. Op basis van de stofimpact kaart kan vervolgens onderzocht worden welke stofbeheersmaatregelen (eventueel) getroffen moeten worden om de stofimpact te verminderen.

Synthese

Door theoretische stofcijfertools te combineren met modellering kan OLFASCAN de diffuse stofimpact van diverse bedrijfsactiviteiten in kaart brengen. Deze inzichten helpen bij het bepalen van noodzakelijke stofbeheersmaatregelen om de impact op omgeving en leefmilieu te verminderen.

Heeft u vragen over uw diffuse stofimpact en zoekt u gerichte oplossingen??

START UW PROJECT MET ONS

Hoe kunnen wij helpen?

Wenst u bijkomende informatie? Of hebt u een specifieke vraag voor één van onze medewerkers? Neem dan zeker contact op via onze contactpagina.